Planering av sanitetsutrymmen | geberit.se

Planering av sanitetsutrymmen Ännu bättre badrumsplanering – med Geberit

Badrumsplanering är avgörande

Badrum är en plats där människor tillbringar mycket tid

Under en genomsnittlig livstid tillbringar vi omkring 850 dagar i badrummet, vilket motsvarar mer än två år av våra liv. Vi duschar ca 30 000 gånger och spenderar över 300 dagar på toaletten. Med sådana siffror är badrummet helt klart mycket viktigare än vi kanske tror.

För att säkerställa att ett badrum uppfyller individuella behov och blir en trevlig plats att koppla av på krävs en noggrann badrumsplanering som överensstämmer med användarnas personliga krav.

Det är här Geberit kan hjälpa proffs att planera det perfekta badrummet och förverkliga kundens projekt i linje med kundens förväntningar. Ett framgångsrikt projekt står och faller med effektiv badrumsplanering i överenskommelse med slutkunden.

Partnerskap Gemensam planering av badrum

Geberit är en pålitlig partner för installatören

Med Geberit kan du alltid räkna med en erfaren partner med omfattande expertis.

Dra nytta av vårt stöd i form av produktlösningar, kundutbildningar, seminarier och mässor.

Ta reda på mer om Geberit event

Optimal planering av badrum Tips för att organisera badrummet

  • Genomtänkt badrumsplanering börjar så fort du kommer in i rummet. Var uppmärksam på vad du ser.
  • Tvättställsområdet är vanligtvis placerat i mitten av badrummet. Det ska vara lättillgängligt och nära dörren.
  • För att få en känsla av integritet ska toaletter å andra sidan inte vara direkt synlig från dörren. Toaletten placeras bäst bakom en (halvhög) vägg eller i en nisch.
  • Duschen tenderar att vara mer populär bland kunder än badkar. Med detta i åtanke bör du ta hänsyn till att det krävs mer plats för det i planeringsstadiet.
  • Vyn från badkaret ska bidra till en avkopplande helhetsupplevelse. I det avseendet är det att föredra att kunderna blickar mot ett fönster snarare än en toalett eller ett element.
  • Ett tvättställ nära dörren är praktiskt om du bara vill tvätta händerna eller kolla håret lite snabbt.
  • En annan sak att tänka på är att rum med en sminkspegel vid ingången till badrummet känns större och mer öppet.
Ta hänsyn till vyn när du planerar ett badrum – dold WC-yta
Rörelse- och cirkulationsområden är särskilt viktiga i små badrum

Planlösning i badrummet Notera rörelse- och cirkulationsområden

För maximal komfort är det är viktigt att anteckna minsta avstånd och mått när du utformar badrum. Det är det enda sättet att säkerställa att badrumsinredning, till exempel badrumsmöbler eller toalett kan användas på ett bekvämt sätt. Utöver placering bör du alltid ta hänsyn till tillräckliga rörelse- och cirkulationsytor.

Rörelseområde: Storleken på den fria golvytan framför varje badrumsprodukt måste planeras. Rörelseytor får endast överlappa varandra om badrumsprodukterna inte kommer att användas samtidigt. Lokala standarder måste också följas för de rekommenderade minsta måtten.

Cirkulationsområde: För att alla ska kunna röra sig fritt när flera badrumsprodukter används samtidigt måste du planera en cirkulationsyta i tillägg till rörelseytan.

Rörelse- och cirkulationsområden är också viktiga på gästtoaletten
Rörelse- och cirkulationsområden måste beaktas när du planerar ett badrum

Digitala planeringsverktyg för proffs

Geberit erbjuder flera digitala planeringsverktyg för proffs

Det finns flera användbara planeringsverktyg för konsulter, installatörer och arkitekter:

Installationssystem Grunderna inom badrumsdesign

Installationssystem med Duofix

Installationssystem är nu en universellt accepterad standard och utgör grunden för design och utrustning i badrum. De består av en ramkonstruktion och tillhörande installationselement, kompletterat med el, vatten- och avloppsrör. Installationssystem kan delas in i tre områden:

1. Installation framför vägg: Installationssystemet installeras framför en skiljevägg. Installationselementen är integrerade i väggen och vatten- och avloppsrör dras. Skiljeväggen kan vara tunga eller lätta väggkonstruktioner. Höjdmässigt kan de vara av typerna halvhöjd, rumshöjd eller en kombination av de två. Schakten för stamledningar kan också integreras.
Lämpliga system: Geberit Duofix och Geberit GIS

2. Installation i vägg: Installationselement och rörledningar ligger i skiljeväggen som delar av rummet. Installation i vägg består huvudsakligen av konstruktionsmetoder med låg vikt på grund av utrymmeskrav.
Lämpliga installationssystem: Geberit Duofix och Geberit GIS

3. Fristående installationsväggar: Används främst som inredningsdetalj i rymliga badrum. De används bara i lätta väggkonstruktioner med lämpliga system, som till exempel Geberit GIS. Antingen är de av fristående konstruktion i rummet (likt en ö) eller så är de anslutna till en vägg på ena sidan. Vid fristående öar dras vatten- och avloppsrören i golv eller ned till våningen under.

Behöver du veta mer?

Vi ser fram emot att höra från dig.

Vanliga frågor om badrum

Läs liknande ämnen