Hur man förhindrar legionella i dricksvatten
Vad är legionella?
Legionella är bakterier som vi verkligen inte vill ha i våra kroppar. Dom är patogener och kan leda till infektioner, särskilt hos personer med försvagat immunförsvar.
För de sprider sig i rör med dricksvatten, är det viktigt att hålla ett öga på deras livsmiljö och kvaliteten på vårt dricksvatten.
Hur hamnar legionella i vattnet?
Legionella kommer in i dricksvattnet via hushållsvattenförsörjningen. De blir bara farliga för människor när de små mängderna legionella som finns i rören förökar sig markant. Vattentemperatur och stagnation såväl som näringstillförseln i dricksvattnet är de avgörande faktorerna för spridningen av legionella. Temperaturer på mellan 25 och 50 grader Celsius är de perfekta förutsättningarna för sådana bakterier att föröka sig – men detta är bara ett problem om vattnet inte byts ut regelbundet.
Att anlita ett företag som specialiserar sig på vattenanalys är en bra idé för att testa legionella i din fastighet.
Man ska varken frukta ellerunderskatta legionella
Legionella är bakterier som kan orsaka sjukdomar. När du duschar, sköljs de ur duschhuvudet i små vattendroppar. Patogenerna kommer in i lungorna i vatten via andningsvägarna. Hos friska människor är det osannolikt att de orsakar sjukdom. Men, personer med nedsatt immunförsvar kan vara i riskzonen.
Vilka sjukdomar orsakar legionella i vatten?
Legionella kan orsaka legionärssjuka. Detta är en allvarlig lunginfektion, med symtom som inkluderar snabb uppkomst av huvudvärk och bröstsmärtor, hosta, frossa och feber. Lunginfektionen är ofta allvarlig och kan pågå i cirka fyra veckor. Långtidseffekterna är okända.
Är infektioner orsakade av legionella vanliga?
I de flesta länder är rapporterade fall av legionärssjuka orsakad av legionella under två fall per 100 000 personer enligt European Centre for Disease Prevention and Control. Det europeiska genomsnittet är 1,8 fall. I Sverige är frekvensen så låg som 2,0 fall per 100 000 personer.
Tips för dricksvatten med låg legionella
Följande åtgärder används för att bekämpa patogenerna:
- Se till att toaletten spolas ungefär en gång per dygn. Detta kan förhindra spridning av patogener även när temperaturen är gynnsam.
- Ställ in din panna på minst 55 °C. Detta innebär att bakterier inte kan föröka sig i pannan.
- Installationen av enhygienspolningsenhetär en bra idé i fastigheter som inte används regelbundet. Dessa enheter kan programmeras så att rören spolas regelbundet och vattnet byts ut.
- Rengör spolreglagen på dina blandare och duschmunstycket regelbundet.
Mer verktyg för digFå inspiration på vägen till ditt nya badrum
Nyhetsbrev
Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.
Inspirationsverktyg
Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.
3D Badrumsplanering
Planera ditt badrum online genom att använda 3D view och välj mellan flera olika alternativ.
Alltid uppdaterad
Viktigt – spola ur blandar- och duschrör
I de flesta byggnader är toaletterna den sista sanitära installationen i kedjan. Om toaletten spolas byts vattnet även i dusch- och tvättställsblandare.
Rören ska spolas ut var 24:e till 72:e timme för att förhindra spridning av legionella.
Om du har varit hemifrån ett tag rekommenderar vi att du inte dricker vatten direkt ur kranen. Du bör i stället spola alla dricksvattenledningar i cirka två minuter. Detta innefattar kranar och i synnerhet duschstrålar. Undvik att vara i badrummet när vattnet rinner.
Legionella kan också häcka direkt vid användningsstället. Det är därför du behöver spola duschstrålar och spolreglage – munstyckena på blandarna i kök och badrum – rena på kalkavlagringar regelbundet.
Säkerställ dricksvattenhygien med rätt planering
Om det finns ett legionellaproblem kan det vara värt mödan att använda en temporär hygienspolningsenhet – som Geberit HS10-modellen. Utan några större ombyggnadsarbeten och utan stora kostnader kan den monteras vid relevant rörsektion för att återställa dricksvattnets kvalitet.
En fast hygienspolningsenhet rekommenderas när fastigheten inte används regelbundet. Detta förhindrar alltför långa stagnationstider i dricksvattenledningarna. Hygienspolningsenheter kan installeras antingen i toalettcisternen eller utvändigt på en lämplig plats i vattenförsörjningssystemet. Hygienspolningsenheter kan programmeras direkt på produkten eller, beroende på modell, ställas in och styras med hjälp avGeberits kontrollapp.
Förebygg legionella genom att regelbundet inspektera hushållsvattenfiltret
Husägare bör låta en rörmokare kontrollera hushållsvattenfiltret regelbundet. Rörmokaren kan då rekommendera byte av filter vid behov.
Hyresgäster behöver oftast inte ta hand om detta, eftersom besiktning och byte normalt är vaktmästarens ansvar.
Var uppmärksam på vattentemperaturen
Vattentemperaturer på mellan 25 och 50 grader Celsius är de perfekta förutsättningarna för legionella att föröka sig. Bakterierna slutar plötsligt föröka sig vid 50 grader, medan tiden som behövs för att de ska fördubblas ökar vid temperaturer under 25 grader. Särskilt på sommaren finns det en betydande risk för att kallvattenledningar i riskområdet värms upp.
Åtgärder kan vidtas i första hand vid pannan. Genom att ställa in varmvattentemperaturen på konstant minst 55 °C säkerställer du att bakterierna inte kan föröka sig.
NyhetsbrevRegistrera dig nu
Håll dig uppdaterad
Vårt nyhetsbrev erbjuder spännande insikter och praktiska tips om hur ditt badrum kan göra livet enklare.
Vilket badrum är rätt för dig?
Exakt vilka behov har du? Är det utrymme, renhet eller design som är viktigast för dig? Vill du ha användarvänliga produkter? Föredrar du den extra komfort som exempelvis Geberit AquaClean duschtoalett ger? Eller vill du ha en universell design? Oavsett vilket så förenklar våra badrumslösningar dina dagliga rutiner.
Mer utrymme i badrummet
En högre nivå av renhet i badrummet
Mer funktionell design i badrummet
Mer komfort i badrummet
Ökad tillgänglighet i badrummet
Mer användarvänligt badrum