Spara vatten i badrummetMinska förbrukning vid spolning och dusch
Vatten är en värdefull resurs, därför är det viktigt att hantera vatten med försiktighet – särskilt dricksvatten.
Fakta om användning av vatten i badrummet
En person i Sverige förbrukar 138 liter dricksvatten om dagen i sitt eget hushåll, en person i Norge förbrukar 140 liter. Det är runt 50 000 liter per person och år!
Runt två tredjedelar av vattnet som förbrukas i ett europeiskt hushåll i genomsnitt varje dag används i badrummet. En tredjedel går till personlig hygien, inklusive bad och dusch. Ytterligare en tredjedel används vid toalettspolning.
Du kan dock spara vatten på just dessa områden med minsta möjliga ansträngning.
Sju tips för att spara vatten i badrummet
Tips 1: Ta en dusch i stället för ett bad
Även om ett bad är trevligt och avkopplande förbrukar det betydligt mer vatten än en dusch. Medan en dusch förbrukar mellan 40 och 60 liter i genomsnitt, kan ett bad snabbt förbruka 150 till 200 liter. Ett fullt badkar innehåller till och med så mycket som 250 liter.
Förutom att spara vatten sparar dusch också energi eftersom vattnet måste värmas upp. Ett bad fyllt med varmt vatten kräver mer än en liter eldningsolja.
Tips 2: Förkorta tiden i duschen
Men se upp, att spara vatten och energi är bara realistiskt när man inte duschar för länge. Varje minut rinner i genomsnitt omkring 10 till 12 liter vatten ner i avloppet. Att duscha i mer än tio minuter kan snabbt förbruka över 100 liter vatten. Därför rekommenderas att ta en kort dusch.
Tips 3: Installera ett vattenbesparande duschmunstycke
Ett vattenbesparande duschmunstycke kan minska vattenflödet i duschen avsevärt. Till skillnad från ett konventionellt duschmunstycke har den vattenbesparande versionen ett vattenflöde på 6–9 liter per minut, beroende på modell. Många modeller är utrustade med stoppknapp eller olika intensiteter. Vattenflödet kan också minskas med hjälp av speciella lösningar för blandare. Resultatet är effektiv vattenbesparing i badrummet!
Tips 4: Använd spolplatta med dubbelspolning eller start/stoppspolning när du spolar på toaletten
6 till 9 liter dricksvatten hamnar i genomsnitt i toaletten med varje spolning. Moderna toaletter är vattensnåla. Genom att använda Geberit dubbelspolande spolplattor kan du minska den lilla spolningen till under 3 liter. Full spolmängd kan ställas in på 4 liter. Tack vare Geberit spolventil.
Fråga din installatör om optimal inställning för din toalett. Start/stoppspolning är ett alternativ till spolplattor med dubbelspolning och används för att manuellt avbryta spolningsprocessen.
Tips 5: Låt inte vattnet rinna
Att borsta tänderna, tvätta händerna eller raka sig tar tid. Även om du vanligtvis behöver vatten i början och slutet, är det ingen mening med att låta vattnet rinna däremellan. Vattnet rinner direkt ner i avloppet utan att användas.
Att stänga av kranen tillfälligt kan spara mycket vatten!
Tips 6: Använd kallt vatten i stället för varmt vatten
Att låta vattnet rinna till det är varmt tar ytterligare energi. Dessutom tar det alltid ett tag för varmvattnet att ta sig från varmvattenberedaren till kranen. Under tiden rinner oanvänt kallvatten ut ur kranen.
Att tvätta händerna snabbt med varmt vatten resulterar i en oproportionerligt hög vattenförbrukning.
Tips 7: Reparera droppande kranar
En ständigt droppande kran går dig inte bara på nerverna, utan är också dålig för din vattenräkning – och därmed miljön. En smutsig eller sliten tätning är oftast orsaken till en droppande kran. Tätningen kan rengöras eller bytas ut utan problem.
Vanliga frågor om vattenförbrukning vid dusch med mera
Hur hög är den genomsnittliga vattenförbrukningen när du duschar?
När du duschar beror vattenförbrukningen på hur länge du duschar och vilket duschmunstycke du har. I genomsnitt använder en dusch 10 till 12 liter vatten per minut. Den som duschar längre än tio minuter använder ungefär lika mycket vatten som när man tar ett bad.
Vad ska man se upp med när man köper kran?
Hur kan hygieniska beläggningar på badrumsporslin spara vatten?
NyhetsbrevRegistrera dig nu
Håll dig uppdaterad
Vårt nyhetsbrev erbjuder spännande insikter och praktiska tips om hur ditt badrum kan göra livet enklare.