Badrum med snedtakTips, idéer, råd

Den som vill göra om en vind till ett sovrum med badrum måste komma ihåg en sak: det som ser rymligt ut på planlösningen tenderar att vara avsevärt mindre i verkligheten. Låga tak och taklutningar minskar rummets yta drastiskt. Det gör placeringen av sanitetsprodukterna till en utmanande – men inte omöjlig – uppgift.

Fem saker att tänka på när du planerar ett badrum med snedtak

Badrum med snedtak

1. Se till att du har koll på läget

Du kan behöva bygglov för ombyggnadsarbeten på vind. Golvets bärförmåga, fasta konstruktioner och isolering måste kontrolleras. Tänk också på grundläggande krav som fukttålig väggbeklädnad och tätning av golv.

2. Beräkna utrymmet på vinden

Vid planering är det viktigt att känna till hur stort utrymme du har. Du kan inte bara gå efter planlösningen; du måste ta taklutningen i beaktande. Taket bör ha en lutning på 35° för att ett badrum ska vara rimligt ur ett planeringsperspektiv. För att stå upprätt och ha tillräckligt med utrymme att röra sig (även känt som fri höjd), behöves ett utrymme på minst två meter i höjd och två meter i bredd.

3. Fastställ din budget

Ett badrum på vinden blir oftast dyrare eftersom du kan behöva särskilda möbler eller en speciell design. Beroende på omständigheterna kan du mycket väl sakna till- och avloppssystem, isolering eller belysning.

4.Gör en lista på vilka badrumsprodukter du behöver

Vad är nödvändigt – och vad kan du klara dig utan (eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme)? En lista med krav och önskemål hjälper dig att hålla ordning på allt.

5. Undersök det breda utbudet av produkter och installationsmöjligheter

Du kan medvetet dra uppmärksamheten till snedtaket och den låga rumshöjden. Hämta inspiration från många olika idéer för badrum med snedtak och få råd från experter. För snedtak rekommenderar vi att du även är uppmärksam på funktioner när du väljer produkter. Ingen vill konfronteras med för lite förvaringsutrymme eller dåligt isolerade vattenledningar.

Tips: Ljusa färger får badrum med snedtak att se rymligare ut

Badrum med snedtak och produkter från badrumsserien Geberit ONE och Geberit AquaClean med Monolith

Ljusa färger brukar vara bäst i moderna badrum med taklutning eftersom naturligt ljus oftast är lite av en bristvara.

Mörka färger i allmänhet gör att taket upplevs lägre, vilket innebär att ett litet badrum känns ännu mindre.

Kakelplattorna ska vara så stora som möjligt för att ge rummet en känsla av rymd. Moderna paneler eller fukttålig betongfärg är bra alternativ till kakel.

Planera ditt nya badrum med snedtak

Noggrann planering är avgörande för att få ut så mycket som möjligt av ditt badrum med snedtak. Med detta i åtanke, kan du ställa följande frågor till dig själv under planeringen:

Vilka är de olika höjdmåtten och hur kan utrymmet användas i sin fulla potential?

Ska installeras på ett sådant sätt att användaren kan stå upprätt framför sanitetsporslinet.

Badrumsprodukter, till exempel toalett eller badkar ska installeras på ett sådant sätt att användaren kan stå upprätt framför sanitetsporslinet.

  • Tvättställ under snedtak: Det bör finnas minst 40 centimeter fritt utrymme mellan huvud och tak för att du ska kunna stå upprätt på ett bekvämt sätt framför tvättstället . På grund av ljusförhållandena är utrymmet under takfönstret idealiskt.
  • Vägghängda toaletter under snedtak: För att kunna stå bekvämt vid toaletten utan att slå i huvudet bör den lägsta höjden vara två meter från sanitetsporslinets framkant.
  • Badkar under snedtak: Om badkaret även ska användas som dusch bör avståndet mellan badkarets golv och det snedtaket vara 2–2,20 meter. Med tillräcklig takhöjd kan du tvätta håret utan att slå i taket när du står upp. Badkar som installeras längs med snedtaket bör ha en minsta höjd på 180 centimeter från badkarsgolvet närmast väggen. Ett smart alternativ för badrum med snedtak är fristående badkar. Badkaren är inte anslutna till väggen, vilket innebär att de kan integreras flexibelt i rummet.
  • Dusch under snedtak: I badrum med snedtak rekommenderar vi en golvjämn dusch. Det bör finnas minst 20 centimeters fri höjd för handdusch – och minst 40 centimeter för takdusch. Om taklutningen är för brant rekommenderar vi att du flyttar duschen till mitten av rummet. Med en lätt väggkonstruktion kan duschen till och med flyttas helt in i rummet. På grund av det trånga utrymmet rekommenderar vi öppna duschar eller duschardörrar.

Före och efter: renovering av ett litet vindsbadrum med snedtak

Den här renoveringen av ett litet vindsbadrum i ett enfamiljshus byggt 1953 är ett utmärkt exempel på hur ett trång och obekvämt utrymme kan förvandlas till ett modernt familjebadrum trots snedaket.

Badrummet uppnådde sin fulla potential med Geberit ONE tvättställ med skåp och Geberit AquaClean duschtoalett med Monolith sanitetsmodul.

Ljusa färger för väggar och möbler och stora plattor skapar en vänlig och hemtrevlig badrumsatmosfär.

Lösningar från Geberitför stora, små eller trånga badrum

Geberit iCon badrum med tvättställ och spegel

Tvättställ och spegelskåp för badrum med snedtak

Välj praktiska tvättställ och spegelskåp och matcha möbler och inredning i resten av badrummet. Modern, enkel design går bra att kombinera med varandra.

Spegelskåp med integrerad belysning bidrar till en trivsam atmosfär i rummet.

En installatör eller återförsäljare kan hjälpa dig att välja produkter som är både praktiska och estetiskt tilltalande.

Spara utrymme med Geberit Monolith WC-modul

Toaletter i vindsbadrum

När du installerar en toalett under ett sluttande tak ska du komma ihåg att takhöjden bör vara minst 145–155 cm. En inbyggnadscistern är perfekt när du renoverar eftersom cisternen kan döljas bakom väggen.

Med Geberit Monolith kan du spara utrymme samtidigt som du skapar ett modernt, elegant utseende.

Med vägghängda WC-modeller är det lättare att hålla golvet kring toaletten rent och dessutom ser rummet större ut. En duschtoalett som Geberit AquaClean Sela erbjuder ännu mer komfort. Den är en kombination av toalett och bidé, sparar utrymme och förvandlar badrummet till en plats för välbefinnande.

NyhetsbrevRegistrera dig nu

Håll dig uppdaterad


Vårt nyhetsbrev erbjuder spännande insikter och praktiska tips om hur ditt badrum kan göra livet enklare.

Läs liknande inlägg