Lägg till detaljer av trä i badrummet

Under lång tid avfärdades trä som opassande i badrummet. Den allmänna uppfattningen var att mögel snabbt skulle bli ett problem. Det är lite förvånande med tanke på att trä länge har varit ett byggnadsmaterial och använts i både båt- och fönsterkonstruktioner där det oundvikligen kommer i kontakt med vatten. Solida trämöbler har historiskt varit vanliga i kök där det också blir vattenstänk och ånga.

Gradvis ser vi ett paradigmskifte när det gäller trä i badrum. Det syns alltmer i väggpaneler och badrumsmöbler, och även lay-on-tvättställ som monteras på bänkskivor av trä. Du kan till och med hitta badkar och tvättställ av trä.

Fakta: Trä är bra för rumsklimatet

Trä är ett levande material som drar åt sig vatten och sedan avger det igen. Det ger positiva hälsoeffekter till klimatet i rummet. Dessutom är vissa typer av trä kända för sina antibakteriella egenskaper som beror på den höga halten av syra. I badrum, där hygien är viktigt, är detta en utmärkt egenskap.

Vad du ska tänka på om du vill använda trä i badrummet

 • Obehandlat trä ska inte användas i badrummet. Allt trä ska först behandlas med olja, lack eller färg för att förhindra att det suger åt sig fukt.
 • Valet av träslag är också viktigt. Hårt, tungt trä som är särskilt motståndskraftigt mot fukt ska användas. Det är bäst att fråga en expert om råd innan du gör några inköp. Möjliga träslag är valnöt, wenge, gran och lärk.
 • Golv måste alltid vara helt vattentäta.
 • Träbeklädnad på väggarna måste alltid ha luftspalt bakom så att den ventileras.

Insidertips

 • Undvik att använda furu i områden som kan utsättas för vattenstänk eftersom furu kan utveckla mögel.
 • Ek är inte heller alltid idealiskt. Även om det är ett väldigt hårt träslag, kan det bli fläckigt när man använder rengöringsmedel på det.
 • Undvik röda träslag som merbau och jatoba i badrummet eftersom de kan få färgskiftningar om de utsätts för fukt.
 • Följ alltid gällande lagar och regler när det gäller vilka material som får användas i badrummet.

Enkla riktlinjer för underhåll

 • Torka upp vattenstänk direkt så att vattnet inte går in i träet.
 • Använd inga frätande rengöringsmedel.
 • Fukt ska aldrig tillåtas gå in i träet. Om du använder oljade trädetaljer i badrummet, se till att stryka med olja regelbundet. Det gör att träet förblir förslutet och inte sväller. Ytan blir också smutsavvisande.
 • Att torka av träytor med en fuktig trasa är oftast tillräckligt för att rengöra dem.
 • Tänk på att ventilation är väldigt viktigt i badrummet.

Mer verktyg för dig Få inspiration på vägen till ditt nya badrum

Nyhetsbrev


Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.

Inspirationsverktyg


Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.

3D Badrumsplanering


Planera ditt badrum online genom att använda 3D view och välj mellan flera olika alternativ.

Produkter med bra design i badrummet

Alltid uppdaterad

Fyra bilder från Geberit Tips & Tricks

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några nyheter, evenemang eller tips för badrummet. Håll dig uppdaterad med de senaste produkterna, viktiga datum för din kalender och mer information om renlighet, optimering av utrymme, komfort, design, användarvänlighet och tillgänglighet i badrummet.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vilket badrum är rätt för dig?

Exakt vilka behov har du? Är det utrymme, renhet eller design som är viktigast för dig? Vill du ha användarvänliga produkter? Föredrar du den extra komfort som exempelvis Geberit AquaClean duschtoalett ger? Eller vill du ha en universell design? Oavsett vilket så förenklar våra badrumslösningar dina dagliga rutiner.

Mer utrymme i badrummet
En högre nivå av renhet i badrummet
Mer funktionell design i badrummet
Mer komfort i badrummet
Ökad tillgänglighet i badrummet
Mer användarvänligt badrum