När badrumsmöbler blir fuktiga
Fukten i badrummet kan vara ett problem för badrumsmöbler. Vattenstänk från handfat, WC, dusch och badkar sprids i badrummet och resulterar i hög luftfuktighet, vilket kan skada möblerna om de inte är anpassade för badrum. Och att endast vädra badrummet inte är tillräckligt.
Om fukten tränger in i träet kan de drabbade områdena börja svälla. Det kan också skada mekanismen på lådor och skåpdörrar så att de blir svåra att öppna och stänga, men du kan förhindra dessa problem genom att välja rätt badrumsmöber.
Vad ska man tänka på när man köper nya badrumsmöbler?
Det finns två viktiga faktorer du ska vara uppmärksam på när du ska köpa badrumsmöbler: materialet möblerna är gjorda av och ytan på badrumsmöblerna.
Materialet som används
Trä är det vanligaste materialet som används för badrumsmöbler. Det finns olika sorts trä: plywood, spånskiva, MDF-skivor eller massivt trä. Beroende på dess sammansättning kommer trä att reagera annorlunda på fukt i luften, vilket är avgörande om det är lämpligt för badrumsmöbler.
- Plywood är förmodligen det bästa valet. Det ändrar sin form mycket mindre än massivt trä eftersom lagren är ihoplimmade med korslagd fiberriktning. Det sväller inte heller så mycket som annat trä, materialet böjer sig inte heller lika lätt och är enkelt att skruva ihop. Med andra ord är det ett funktionellt och bra val för badrumsmöbler.
- MDF-skivor består av sammanpressat träfibrer. Ytan är slät vilket gör att den är bra för folie och lack. De är dock mycket tyngre än spånskiva och dyrare. Materialet är förhållandevis vattentåligt och är perfekt lämpat för användning i badrumsmöbler. Mögel eller svullnad är inte ett problem med en bra beläggning.
- Spånskiva i sin råa form är olämplig för badrum eftersom den sväller när den utsätts för fukt. Det kan dock undvikas med en bra yttätning. Badrumsmöbler av spånskiva behöver inte vara en dålig idé, det beror på kvalitén på behandlingen.
- Massivt trä, expanderar snabbt när det utsätts för fukt. Inte ens de bästa byggkonstruktionerna kan ändra på det. Dessutom är det relativt dyrt, vi skulle därför avråda från badrumsmöbler i massivt trä.
Ytor
Eftersom trämaterialen även under idealiska förhållanden fortfarande är känsliga för vatten, behöver de en beläggning. Det finns alla möjliga olika varianter.
Folie är det enklaste och billigaste. Kvaliteten är en avgörande faktor. De billigaste är känsliga för repor och tenderar att skrapas av, och då kan vattnet skada badrumsmöblerna. Däremot är högkvalitativt, tjockt folie, som Geberit använder, robust och enkelt att underhålla.
- Melamin är ett laminat av harts, tapet och ett transparent toppskikt. Materialet är robust - och ett bra val för badrummet.
- Äkta träfanér limmas på spånskivor eller MDF-skivor som ett lager av trä som är cirka en millimeter tjockt. Det ser ut som badrumsmöbler i massivt trä. Med en fanér blir möblerna billigare men mer hållbara än när de är gjorda av massivt trä. Naturligtvis måste framsidan av äkta trä få en ytbeläggning, annars kan den inte stå emot fukten i badrummet.
- Lack ger den populära högglanseffekten för badrumsmöbler. Det är dock dyrt, särskilt på grund av den omfattande processen som används: efter lackering måste ytan slipas och poleras. Detta gör badrumsmöblerna reptåliga och vattentäta.
- Glas har fördelen att det är helt resistent mot fukt. När det gäller badrumsmöbler kombineras glas vanligtvis med en MDF-skiva eller spånskiva som oftast målas vit, svart eller antracitgrå. Glaset ger den högblanka effekten och ger badrumsmöblerna extra skydd mot fukt.
Mer verktyg för digFå inspiration på vägen till ditt nya badrum
Nyhetsbrev
Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.
Inspirationsverktyg
Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.
3D Badrumsplanering
Planera ditt badrum online genom att använda 3D view och välj mellan flera olika alternativ.