En stor dröm går i uppfyllelseTiny-house pionjär bygger med Geberit

Endast 24 kvadratmeter – tillräckligt med utrymme för Marjolein Jonker att bygga ett fullstort hus. Den holländska experten för Tiny House-rörelsen förverkligade 2022 sin egen dröm om ett litet hem. I badrummet förlitar hon sig på kompakt design från Geberit.

Om någon vet hur man bor enkelt och bekvämt i ett litet utrymme så är det Marjolein Jonker. 47-åringen är ambassadör och frontkvinna för Tiny House-rörelsen i Nederländerna.

Tiny Houses är fullfjädrade hus i liten skala med högst 50 kvadratmeter användbart utrymme och ett minimalt ekologiskt fotavtryck. Det finns en tydlig filosofi bakom: att leva ett enkelt liv på ett litet utrymme – bort från individualism och konsumtion, mot gemenskap och minimalism.

Grodden

The Sprout, Grodden, är namnet på Marjolein Jonkers lilla drömhus, som hon byggde 2022 på sin fastighet i den nederländska kommunen Olst-Wijhe. På bara 24 kvadratmeter, loftsängen inte inräknad, har den infödda holländskan skapat ett mysigt hem för sig själv.

Konceptet, designat av Woonpioniers och byggt av Blindwerkt, strävar konsekvent efter idén om hållbart boende. Det består av biobaserade material som timmer, hampa och jute, är miljövänligt och i Marjolein Jonkers fall helt självförsörjande när det gäller energi.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Transport av Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Oberoende av nätet

Ett litet ekologiskt fotavtryck är centralt för Tiny House-rörelsen. När det gäller Marjolein Jonkers The Sprout är en av höjdpunkterna fasaden av ett snabbt växande specialträ. Tack vare en platoniseringsprocess utan kemiska tillsatser har det så kallade “platoträet“ en livslängd på 50 år. Dessutom används naturligt mindre hållbara och unga träd, som lagrar mer CO2 än mogna träd. Detta skyddar beståndet av tropiska träd.

Huset energibehov täcks hel och hållet av enbart solpaneler. Även om huset har inkommande färskvatten täcks det mesta av vattenbehovet för toalett, tvättmaskin och trädgård av ett innovativt system som tar tillvara regnvatten.

Hamam på fyra kvadratmeter

Illustration Tiny House (© Woonpioniers)

Badrummet klarar sig med några få kvadratmeter, närmare bestämt fyra. Ägaren valde högkvalitativa produkter och material som kommer att hålla länge: “Eftersom jag behöver mindre utrymme och mindre resurser kan jag välja hög produkt- och materialkvalitet och en lyxig design. Geberit passar perfekt in i denna filosofi.“

En vägghängd Rimfree-toalett - helt utan spolkant - en spolplatta och ett kompakt handfat från Geberit används. “Med Geberit vet jag att mina badrumsprodukter kommer att hålla i åratal och erbjuda en hög komfortnivå“, säger den färska husägaren när hon förklarar sitt val. Med badrumsinredningen, som också inkluderar ett badkar med regndusch, har Marjolein Jonker förverkligat sin dröm om ett “Tiny Hamam“.

Fakta

Bildgalleri