Haute couture vid AmstelHaut Amserdam

Högsta certifierade BREEAM hållbarhetsnivå, den högsta träbyggnaden i Nederländerna och bekvämt boende i hjärtat av huvudstaden: HAUT Amsterdam kombinerar alla aspekter av modernt boende, där även Geberit Know-How har en roll.

Uppgiften var allt annat än enkel. 2016 bjöd Amsterdam stad in till anbudsförfarande för ett byggprojekt på en bit mark i Amstelkwartier, ett tidigare industriområde. Målet var att bygga ett flerfamiljsbostadshus med arkitektonisk flärd som också klarar kraven som ställs på gröna byggnader.

Fem år senare, kan Amsterdam med rätta stolt visa upp sin nya symbol för modernt, hållbart boende. Det 73 meter höga bostadshuset är den högsta träbyggnaden i Nederländerna och erbjuder de boende en fantastisk utsikt över Amstelfloden, Stadshaven Amstelkwartier marina och Somerlust Park.

För stadsbor

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)

HAUT Amsterdam - den nya haute couture-byggnaden i den nederländska huvudstaden har mer att erbjuda än bara en slående fasad och vackra vyer. Det 21 våningar höga bostadshuset inhyser 52 lägenheter i mellanprisklassen. Byggnadens stabilitet säkras med en betongbas på betongfundament, vilket är absolut nödvändigt i en stad som Amsterdam där källare är på samma nivå som grundvattnet. Men stommen är gjord av trä med totalt 2,800 m3 virke installerat i byggnaden.

Ett hållbart byggnadsmaterial

Trä är ett hållbart material som kan återplanteras och är oskadligt för miljön. Dessutom kan det återvinnas. Trä lagrar CO² och bidrar på så sätt till en minskning av CO² koncentrationen i atmosfären. De 2,800 m3 trävirke som är installerat här lagrar 2,500 ton CO² totalt, vilket motsvarar de årliga CO² -utsläppen från ca 400 hushåll.

Men det var inte enbart det primära byggnadsmaterialet som resulterade i den högsta BREEAM*-certifieringen för gröna byggnader. Bostadshuset har även ett antal andra kvaliteter. Genom att använda Geberit PE-HD rörsystem, samlas 99 procent av regnvattnet in och används för bevattning av takträdgårdarna. Avloppssystemet med Geberit Silent-db20 och Geberit Sovent säkerställer en platsbesparande, ljudoptimerad lösning. Fasaden är gjord av värmereflekterande trippelglas och är utrustad med solpaneler för energiproduktion, något som också återfinns på taket. Maximalt dagsljus och ventilation som styrs av vindkraft med hjälp CO² -sensorer, säkerställer ett bekvämt boendeklimat – riktig lyx i hjärtat av denna tätbefolkade stad.

*BREEAM: kommer ursprungligen från Storbritannien, Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology är ett system för att utvärdera miljö- och sociokulturella aspekter av byggnaders hållbarhet..

Fakta

Geberit Know-how

Geberit Know-how

HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)
HAUT Amsterdam (©Team V Architecture / Jannes Linders / Topview Luchtfotografie)