Ett medieimperiums nya palatsAxel Springers huvudkontor, Berlin

Medie- och teknikföretaget Axel Springer gör ett arkitektoniskt uttryck i Berlin. I stadens före detta tidningskvarter stiger den imponerande byggnaden upp i skyn. Geberit är representerat både framför och bakom väggen.

I hjärtat av Berlin väcker ett modernt kontorskomplex uppmärksamhet: den nya Axel Springer-byggnaden. Mediebolaget ger ut tidningar som “Bild“ och “Welt“. Mer än 3 000 arbetsplatser, TV-studior, nyhetsrum och restauranger är spridda över en yta på 52 000 kvadratmeter. Byggnaden har 13 våningar, varav två ligger under markytan.

Byggnaden, i form av en kub, är ritad av den holländske arkitekten Rem Koolhaas och är uppdelad i en sektion i norr och en sektion i söder. I det 45 meter höga atriet tar en anslutande bro upp väggens riktning. Medan de nedre våningarna är belägna i mitten av byggnaden, är de övre fem våningarna fasthängda från takkonstruktionen och projicerar in i interiören.

Rörledningar och takavvattning

I denna Berlinbyggnad installeras produkter från Geberit framför och bakom väggen. Andreas Frischmuth, som ansvarade för byggtjänster, rörledningar och sanitetsinstallationer, säger: “Med tanke på den korta byggtiden och innerstadsläget var den logistiska insatsen för materialleveranser enorm. Vi var på plats med upp till 35 installatörer åt gången, vi var tvungna att vara snabba och vi byggde upp till fem våningar parallellt“.

Försörjningssystemet Geberit Mapress rostfritt stål användes för dricksvatten- och värmesystem. Dessutom förlitade sig installatörerna i den nya Axel Springer-byggnaden på det ljuddämpande avloppssystemet Geberit Silent-db20 och i vissa fall det mer ekonomiska Geberit Silent-PP.

Geberit Pluvia takavvattningssystem är installerat på taket. Det suger upp till 25 liter vatten per sekund från taket per utlopp när det regnar. Anslutningen och de horisontella rörledningarna är gjorda av Geberit PE-rör. En del av keramiken kommer också från Geberit - exempelvis toaletterna från Renova- eller Renova Comfort-seren (ej tillgängliga i Sverige). Bakom väggen används installationssystemet Geberit Duofix.

Geberit Renova Rimfree® WC (ej tillgänglig i Sverige)

Geberit Renova Rimfree® WC (© Geberit)

WC från Geberit Renova är mjukt rundad. För att erbjuda moderna lösningar för varje badrum finns de som vägghängda och golvstående varianter och med olika exponerade cisterner. Tack vare den felfria tekniken Geberit Rimfree® och den hållbara och hygieniska specialglasyren KeraTect®, är porslinet särskilt enkelt att rengöra.

Fakta

Axel Springer

Axel Springer

  • Ägare: Axel Springer SE
  • Arkitekt: Rem Koolhaas, OMA Rotterdam
  • Slutfört: Oktober 2020