Vit - en mångfasetterad färg

Har du någonsin undrat varför vitt är så populärt i badrummet och insett att denna färg inte alltid ser likadan ut?

Alla som någon gång har stått framför en hylla med vit färg i bygghandeln vet att vitt har många nyanser. Det finns ungefär 100 nyanser av vitt att tillgå. Gammalvit, polarvit, elfenbensvit och många fler – du kanske även har träffat på ”alpinvit” vid något tillfälle.

Alpinvit: vad är det egentligen?

Alpinvit är en något varmare nyans av vitt speciellt framtagen för badrum vilket är anledningen till att den också är känd som ”sanitetsvit”. Den definierades 1987 av European Association for the Sanitary Ceramic Industry. Nyansen motsvarar den etablerade RAL-färgen ”signalvit” och anses vara väldigt neutral. Alpinvit ska säkerställa en fräsch känsla i badrummet samtidigt som den skapar en känsla av rymd och ljus. Färgen representerar också hygien och renhet. Generellt ger en touch av gult rummet en varm känsla och komfort medan blå och grå nyanser skapar en rak och kall känsla. Det är viktigt att tänka på att även om en vit färg har definierats exakt så kan den se olika ut beroende på material såsom plast, glas eller keramik. Detta är ett resultat av den visuella perceptionens fysik.

Hur fungerar vår färgperception?

Tre faktorer spelar in: ljuskällan, objektet och personen som tittar eftersom vår uppfattning om färg och objekt är resultatet av ett samspel mellan öga och hjärna. En annan viktig faktor är hur objektet reflekterar ljus. Om 100 procent av ljuset reflekteras ser vi det som rent vitt. Om inget ljus reflekteras ser vi det som svart. Ytans skick är också viktig – ett skrapat WC-lock har en annorlunda färg än ett lock utan märken till exempel.

Neutrala färger är ett populärt val för badrummet

Klassiskt vitt används fortfarande i många badrum. Precis som köket, har badrummet ofta en tidlös design i själva rummet och i möblerna. Det förklarar varför många föredrar neutrala färger. Vitt är inte en övergående trend. Den passar till allt och om något skulle gå sönder är det enklare att hitta en ersättare än med färgglada modefärger.

En känsla för design

”Det är inte helt enkelt att designa ett färgkoordinerat badrum där alla objekt har samma vita nyans”, säger Martin Roher från Gebert, expert på färger och material. Hans rekommendation? ”Det bästa är att köpa allt porslin från samma leverantör och i samma badrumsserie. Det innebär att du undviker att få ett handfat och en toalett med lite olika nyans. Varför inte kombinera vit keramik med möbler i olika färger eller träslag? Personer som helst vill ha klassiskt vitt i så stor utsträckning som möjligt, råder jag att inreda med färgglada accessoarer såsom textilier för att tillföra lite mer färg och skapa en harmonisk balans.”

Mer verktyg för dig Få inspiration på vägen till ditt nya badrum

Nyhetsbrev


Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.

Inspirationsverktyg


Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.

Badrumsprodukter

Alltid uppdaterad

Fyra bilder från Geberit Stories

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några nyheter, evenemang eller tips för badrummet. Håll dig uppdaterad med de senaste produkterna, viktiga datum för din kalender och mer information om renlighet, optimering av utrymme, komfort, design, användarvänlighet och tillgänglighet i badrummet.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev