Grön flygplats når nya höjder

The Circle är ett utmärkt exempel på en stor byggnad som utnyttjar ytan på bästa sätt genom att förvandla 30 000 m² till 180 000 m² användbar yta. Byggnaden på Schweiz största flygplats i Zürich-Kloten sätter också nya standarder när det gäller hållbarhet. Geberit bidrar med ett antal produkter.

Alla som anländer till The Circle – exempelvis innan de flyger på semester – kommer att tro att de är i ett stort centrum, inte på en flygplats. The Circle är en modern byggnad med butiker, barer och restauranger, kontor för internationella företag och ett kongresscenter för 2 500 gäster. Två Hyatt-hotell och en öppenvårdsklinik som drivs av Universitetssjukhuset i Zürich sätter pricken över i:et i detta livliga nav, där de ursprungligen tillgängliga 30 000 m² golvytan har multiplicerats. Detta koncept kallas ”high-density constrution”, där varje kubikmeter är värdefull och kan användas på många olika sätt.

Spillvatten kommer till användning

Förutom sitt moderna, flexibla användningskoncept och moderna utseende, uppfyller The Circle också ett annat väsentligt krav i det moderna samhället - nämligen hållbarhet. The Circle har varit öppen för allmänheten sedan november 2020 och sätter nya standarder ur miljöhänseende. Den nya byggnaden fick den högsta LEED Platinum-graderingen av U.S. Green Building Council. Det är också det största byggprojekt hittills som har certifierats enligt Swiss Minergie riktlinjer.

Hanteringen av vatten är en av de saker som bidrar till den positiva livscykelanalysen av byggnaden. Tack vare vattenbesparande blandare och användningen av regnvatten som spillvatten, förbrukar The Circle bara ungefär hälften av den mängd dricksvatten som används i normala byggnader. Omkring 85 procent av toaletterna använder spillvatten för spolning. Geberit bidrar till detta koncept med Pluvia takavvattningssystem och Silent-db20 ljuddämpande rör.

Ett grönt hjärta

The Circles gröna hjärta finns framför allt i energiförsörjningen av värme och kyla. Av de 1 150 pålarna i grunden har 850 utformats som energipålar. På sommaren transporterar dessa överskottsvärme under jorden där den lagras som energi. På vintern kan denna värme sedan användas för uppvärmning av byggnaden. Extern energi i form av el krävs endast för drift av värmepumpar och kylenheter. En del av elen genereras av solenergi, med solpaneler installerade på alla lämpliga takytor.

The Circle är inte bara grön i hjärtat, utan har också en egen gröna lunga, med 80 000 kvadratmeter skog, ängar och myrmarker förvandlade till en flygplatspark där både resenärer och boende kan koppla av i hjärtat av naturen.

Fakta

The Circle

The Circle

  • Arkitekt: Riken Yamamoto
  • Ägare: Flughafen Zürich AG och Swiss Life AG
  • Projektledning: HRS Real Estate AG
  • Parkdesign: Studio Vulkan Landschaftsarchitektur GmbH

Adress: The Circle, Zurich Airport, CH-8058 Zurich

Bildgalleri