Bo på minimal yta Marjolein Jonker om det lockande med små utrymmen

Marjolein Jonker är expert på hur man utnyttjar ett litet utrymme maximalt. Hon är frontkvinna för Tiny House-rörelsen i Nederländerna och hon är övertygad: “Små hus är ett medvetet beslut för en annorlunda litvsstil. Geberit passar perfekt in i denna filosofi“.

Marjolein Jonker från Nederländerna i hennes Tiny House (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, vem bor i ett litet hus?

Fler och fler människor lever efter värderingar som bostadsmarknaden ännu inte har tagit itu med: att leva ett enkelt liv, inte ta mer än du behöver, minimalism och med mer koppling till människor och natur. Små hus är ett medvetet val för en annorlunda livsstil.

Vilka utmaningar står arkitekter och planerare inför när det gäller Tiny House-rörelsen?

Tiny House-rörelsen är ursprungligen en rörelse startad av privatpersoner. Utmaningen är främst att ägna mer uppmärksamhet åt samhällsutvecklingen och bostadsbehoven och att utvecklas på ett efterfrågestyrt snarare än utbudsstyrt sätt. Det bästa sättet att göra detta är i samarbete med kunderna. Prisvärdhet och miljövänligt byggande är en allt större utmaning med stigande materialpriser och inflation.

Varför är Tiny Houses mer hållbara än större hus?

Ett litet hus kräver mindre råvara i form av byggmaterial och mycket mindre energi att värma upp. Dessutom har det mindre förrådsutrymme än vanliga hem, vilket kräver att de boende fattar mer medvetna beslut när de köper nya saker. Detta resulterar i ett mycket lägre miljöavtryck.

Varför valde du Geberits produkter till ditt eget Tiny House?

Att leva litet innebär för mig att medvetet välja det jag tycker är vackert och viktigt och undvika allt överflödigt. Av hållbarhetsskäl väljer jag gärna högkvalitativa produkter och material som håller länge. Just för att jag behöver mindre utrymme och resurser kan jag välja hög produkt- och materialkvalitet och en lyxig design för mitt Tiny House. Geberit passar denna filosofi perfekt. Företaget har produkter i sitt sortiment som passar mycket bra i ett Tiny House, till exempel särskilt kompakta toaletter och tvättställ i många storlekar. Geberit har rätt lösning för varje Tiny House.

Om Marjolein Jonker
Marjolein Jonker är ambassadör och frontkvinna för Tiny House-rörelsen i Nederländerna. Hon har gjort det till sitt uppdrag att bekanta Nederländerna med filosofin bakom rörelsen och att göra det möjligt att bo i hållbara småhus på fler platser. Hon är grundare av Tiny House Netherlands Foundation och ger råd till både privatpersoner och bostadsföreningar om projektering och förverkligande av små hus. År 2022 byggde hon ett nytt litet hus till sig själv på sin fastighet.