Den perfekta installationshöjden

Installationshöjden för badrumsprodukter är viktigt för både långa och korta personer

Det finns inget mer frustrerande än ett tvättställ som har monterats på för låg höjd. Varje gång du böjer dig ner för att nå blandaren påminns du om att en av de viktigaste sakerna i badrumsplanering – installationshöjden – missades.

På vilken höjd ska då tvättställ, vägghängda toaletter och spegelskåp monteras? Svaret är enkelt – det beror på din längd och på om du är frisk eller har begränsad rörlighet. Personer som är runt 176 cm har tur eftersom de har rätt längd för de standarder som bestämmer installationshöjden. Om du är längre än så är en installationshöjd på 80 cm för ett tvättställ för lågt. Standardhöjden för en vägghängd WC är 40 cm kan också vara för låg vilket kan göra det svårt att både sätta och resa sig.

Om du inte ger installatörerna några andra instruktioner så kommer de att montera sanitetsprodukterna på standardhöjd. Om du föredrar andra installationshöjder så bör du diskutera det med installatören och göra en överenskommelse. Det är också bra att påminna installatören om överenskommelsen precis innan installationen påbörjas.

Standardhöjder

Alla är olika vilket gör att det finns många uppfattningar om vad som är rätt installationshöjd. Om inget annat överenskommits kommer installatören att montera produkterna på standardhöjd.

 • Spegel och spegelskåp
  Mellan 100 och 180 cm beroende på hur långa personerna som ska använda spegel/spegelskåp är.
 • Tvättställ
  80 cm är standardhöjd men Geberit rekommenderar 85 cm
 • Klädkrokar
  110 cm
 • Vägghängd WC
  Standardhöjd är 40 cm men Geberit rekommenderar 41,42 cm.

Mer verktyg för dig Få inspiration på vägen till ditt nya badrum

Nyhetsbrev


Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.

Inspirationsverktyg


Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.

Alltid uppdaterad

Fyra bilder från Geberit Tips & Tricks

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några nyheter, evenemang eller tips för badrummet. Håll dig uppdaterad med de senaste produkterna, viktiga datum för din kalender och mer information om renlighet, optimering av utrymme, komfort, design, användarvänlighet och tillgänglighet i badrummet.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vilket badrum är rätt för dig?

Exakt vilka behov har du? Är det utrymme, renhet eller design som är viktigast för dig? Vill du ha användarvänliga produkter? Föredrar du den extra komfort som exempelvis Geberit AquaClean duschtoalett ger? Eller vill du ha en universell design? Oavsett vilket så förenklar våra badrumslösningar dina dagliga rutiner.

Mer utrymme i badrummet
En högre nivå av renhet i badrummet
Mer funktionell design i badrummet
Mer komfort i badrummet
Ökad tillgänglighet i badrummet
Mer användarvänligt badrum