Vinnare design på 6 kvm Intervju med arkitekten Carsten Wraae

På initiativ av Geberit tävlade internationella arkitekter mot varandra och presenterade sina koncpt för ett badrum på 6 kvadratmeter. Den danska arkitektbyrån Bjerg Arkitektur vann den internationella designtävlingen med projektet Serenity - Sinnesro. Carsten Wraae Jensen, projektledare och arkitekt, vet vad som är viktigt i utformningen av badrum på 6 kvadratmeter.

De danska arkitekterna från Bjerg Arkitektur är vana vid små badrum (© Wilfred Gachau)

Du och ditt team vann Geberits internationella tävling med ert 6 kvm stora badrum som heter Serenity. Vilka är styrkorna i er badrumsdesign?

Vårt team fokuserade på att ge en känsla av lugn och sinnesro till den person som skulle använda utrymmet. Vi använde trä, ett material som lever och väcker känslor. Badrummet är ett av få utrymmena där vi kan stänga dörren och vara för oss själva. Han eller hon ska känna sig bekväm i en avkopplande atmosfär.

Hur lyckades ni med det?

Vi försökte att inte vilja för mycket på en gång. Vi ägnade särskild uppmärksamhet åt materialen och deras struktur, samt en integrerad design. För detta använde vi en spegel med integrerat ljus. Renlighet var viktigt för oss också. Vi valde okomplicerade produkter som är enkla att rengöra och som ser eleganta ut tack vare sina enhetliga ytor. Vår badrumsdesign är realistisk och prisvärd.

Uppgiften var att skapa en attraktiv badrumsdesign på 6 kvm, med hänsyn till sex huvudkrav. Vad lockade er att delta i tävlingen?

Vi designar ofta skolor, daghem och andra sociala anläggningar, där vi måste ta hänsyn till en mängd tekniska krav. Att förverkliga en design för detta 6 kvm stora rum tilltalade oss eftersom det var annorlunda. Många skulle säga att 6 kvm är litet. För vår arkitektbyrå i Danmark är det faktiskt ganska stort. I Köpenhamn är det dyrt att bygga, så vi är vana vid mycket mindre planlösningar.

Vad var den största utmaningen och hur hanterade ni den?

Att skapa ett utrymme som är hållbart och funktionellt på samma gång. Vi ville inte integrera produkter som bara ser bra ut. De måste också vara praktiska. Vår idé var att skapa ett hållbart rum med ett stort fönster med utsikt mot naturen som får dig att drömma.

Om du bläddrar i kataloger eller besöker utställningar är de flesta badrum rymliga. Verkligheten är ofta annorlunda: många människor har ett litet utrymme i badrummet. Vad har du för tips för att göra små utrymmen funktionella och intressanta?

När du kommer in i rummet ska de saker du förvarar i badrummet inte fånga din blick. Försök hitta ett system för att dölja saker som du använder dagligen. Skapa lite yta för en lugnare atmosfär. Kom ihåg att du behöver utrymme framför toaletten, duschen och framför tvättstället. Dessa kvadratmeter kan kombineras genom smart placering av produkterna. På så sätt sparar du utrymme.

Fakta

Om Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur är en dansk familjeägd arkitektbyrå som grundades 1987. Förutom sina tre kontor i Danmark finns de i Oslo, Warszawa och Santiago. Ett ansvarsfullt och hållbart byggande har varit huvudfokus för Bjerg Arkitektur under många år. Sedan 2007 har Bjerg Arkitektur arbetat intensivt med energirenovering, passiva byggnader och byggnader med ultralåg energiförbrukning.

Arkitektbyrån har stor variation bland sina referenser som sträcker sig från privata till offentliga byggnader. De är särskilt kända för att designa daghem, skolor och subventionerade bostäder.

Bildgalleri