Mozarts Värld Operahus, Chemnitz Tyskland

Chemnitz Opera byggdes av Richard Möbius 1909 och har flera gånger sedan dess gjort omfattande renoveringar och anses vara ett av Europas modernaste operahus. För att förbereda sig för 2025, då Chemnitz är tysk kulturhuvudstad, har den ärevördiga gamla teatern fått helt nya sanitetsanläggningar med produkter från Geberit.

Med Operan, König-Albert-Muséet och Petrikirche är Theaterplatz en av dess mest attraktiva byggnadsslagen i den tyska staden Chemnitz. Operan är en mötesplats för kulturälskare och har en turbulent historia.

Byggnad med en lång historia

Mellan industrialiseringstiden på 1900-talet och första världskriget upplevde Chemnitz en verklig byggboom, under vilken mer än 100 offentliga bggnader såg dagens ljus. Det var också under denna period som Operan byggdes. Med sin “Jugendstil“ byggdes den 1909 av den lokala arkitekten Richard Möbius. Efter att ha fått omfattande skador under andra väldskriget byggdes den om mellan 1947 och 1951 och genomgick omfattande renovering på 1990-talet.

Nya sanitära anläggningar

30 år senare utnyttjade ägarna stängningen under pandemin för att slutföra en fullskalig översyn av sanitetsanläggningarna. Totalt 15 toaletter utrustades med installationssystem och keramik från Geberit. Bland annat installerades Geberit Rimfree-toaletter från badrumsserien Acanto. De har integrerad luktutsug och enkel quick-release av sitsen för att underlätta rengöringen. Eftersom stor vikt lades på beröringsfria produkter installerades beröringsfria armaturer, urinoarer och spolplattor från Geberit.

Många besökare

En institution som Chemnitz Opera är beroende av att ha tillförlitliga sanitära anläggningar med hög hållbarhet. Trots allt välkomnar den kulturmärkta byggnaden, som rymmer en publik upp till 720 personer, mer än 70 000 besökare varje år. Operan har ett brett utbud av föreställningar som tilltalar alla åldrar och publik, från klassisk till modern opera, baletter och musikaler. Chemnitz har utsetts till kulturhuvudstad 2025, då välkomnar stadens kulturinstitutioner besökare från hela Europa.

Fakta

Geberit Know-How

Bildgalleri