När Pluvia räddar Fotbollsarenor runt om i världen

Pluvia takavvattningssystem är installerat på många fotbollsarenor, av flera olika anledningar.

När regnet öser ner är fotboll inte kul - åtminstone om du står på planen. Emellertid har många fotbollsarenor ett taklagt åskådarområde; och på många av dem är Geberit Pluvia takavvattningssystem installerat, vilket gör att publiken kan fira och hålla sig torra.

Det kompletta rörsystemet fylls helt med regnvatten vilket skapar ett undertryck som suger ut vattnet från taket. Geberit Pluvia förhindrar luftinsugning och garanterar en pålitlig kapacitet. Systemet läggs horisontellt med mindre rördimensioner, kräver färre brunnar och ingen lutning.

Fördelar för arkitektur och konstruktion

Enligt Geberits produktchef Andreas Mosebach är systemet en stor fördel vid arenabyggnationer. Taket täcker sällan hela arenan, planen förblir öppen, väggarna finns bara på utsidan. Stuprör kan bara installeras längsväggarna, vilket gör längre horisontella rör oundvikliga. “Pluvia är därför en idealisk lösning för arenabygge.“

“Ett stadiontak har en stor yta“, säger produktchefen. “Pluvias takavvattningssystem uppnår en hög effekt med mindre material. Så ett helt stadiontak kan tömmas med bara några rör”, säger Andreas Mosebach. Det innebär att systemet kräver lite utrymme och erbjuder stor arkitektonisk frihet, vilket är en viktig faktor vid arenabyggnationer. “Arenor är vanligtvis arkitektoniska showpieces.“

Pluvia används över hela världen på fotbollsarenor. Här är ett urval.

Allianz Arena, München, Tyskland (© Pixabay)

Allianz Arena, München, Tyskland

Allianz Arena i München är designad av Baselarkitekterna Herzog & de Meuron och öppnade 2006 och anses vara en ikon för modern arenakonstruktion. Det yttre skalet svänger in i takytan och nästan 2800 diamantformade luftkuddar pryder arenan. Taklasterna överförs utåt från 48 stålbalkar till den armerade betongkonstruktionen. Takavvattningssystemet Geberit Pluvia är installerat på takvalvet. Böjbara anslutningsrör användes till rören. (Foto: Pixabay)

Baku Olympiastadion, Baku, Azerbajdzjan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Baku Olympiastadion, Baku, Azerbajdzjan

Bakus nationalarena rymmer drygt 69 000 åskådare. Det är en fotbollsarena och friidrottsarena i en. Panelerna som är fästa vid fasaden lyser i ljusa färger och påminner lite om Allianz Arena i München. Ståltaket kalkylerades speciellt för tillfälliga laster som vind, men också för avböjningar och påfrestningar. På takytan säkerställer Geberit Pluvia perfekt dränering. (Foto: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Vodafone Arena, Istanbul, Turkiet (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanbul, Turkiet

42 000 åskådare får plats i det nya hemmet för fotbollsklubben Beşiktaş. Stadion ligger på Bosporens europeiska strand med utsikt över distriktet Üsküdar. Tack vare monumentskyddet har en del av den gamla stadion bevarats med den södra fasaden och den västra huvudentrén. Arkitekten lyckades kombinera de gamla komponenterna med ett modernt koncept. Taket på arenan består av ett glasfibermembran belagt med silikon. Pluvia dränerar regnvatten från det ganska platta taket. (Foto: DB Architecture & Consulting)

Nationalstadion Warsawa, Polen (© Pixabay)

Nationalstadion Warsawa, Polen

Nationalstadion i Warszawa byggdes för EM 2012. Det baserades på den existerande men sönderfallande Dziesieciolecia Stadion, som övergavs för sport 1988. Byggandet av arenan delades systematiskt in i två delar. Läktaren består av prefabricerade betongdelar. Ovanför är det ett ståltrådnättak med ett textilmembran. Innertaket består av ett mobilt membransegel som fälls upp över planen. Systemet Geberit Pluvia säkerställer säker takdränering. (Foto: Pixabay)

Kapstaden Stadion, Kapstaden, Sydafrika (© Pixabay)

Kapstaden stadion, Kapstaden, Sydafrika

Den sydafrikanska VM-stadion i Kapstaden byggdes ursprungligen med 64 000 sittplatser nära Atlantkusten, men också nära Kapstadens centrum. Arenan kännetecknas särskilt av sitt böjda laminerade glastak. Detta är tillverkat av klart glas i mitten, med en emaljerad ring på utsidan för att minska värme och ljusintensitet. Taket töms via takavvattningssystemet Geberit Pluvia. (Foto: Pixabay)