"Allt är bara till låns" Intervju med Thomas Rau

“Take, make and waste“ - systemet om ändlighet bör avskaffas, säger Thomas Rau, arkitekt och författare till boken “Material Matters”. Eftersom material är värdefulla och begränsade bör de förbli i tillverkarens ägo. Konsekvensen? Produkter blir tjänster.

Arkitekten och författaren Thomas Rau (© Daniel Koebe)

Idén om kretsloppsekonomi är nästan 40 år gammal, men vi är ännu i ett tidigt skede av att realisera den.

Våra förfäder agerade alltid i kretsloppsekonomins anda, helt enkelt för att råvaror och material hade ett värde. Trots allt så kastar du inte bort värdefulla saker. Vi har tappat bort denna insikt på senare tid. När tillverkaren har sålt sina produkter är de inte intresserade av dem längre. Men det är meningslöst att kasta bort värdefulla resurser. Detta råmaterial representarar våra “limited editions“. Vårt arbete är däremot oändligt.

Vilka vägar ut ser du?

Det verkliga problemet är att tillverkaren i dagens system knappt behöver ta ansvar för konsekvenserna. Endast ansvarstagande stimulerar att “tänka framåt“ om hur man ska hantera materialet. Vi behöver tillverkare som tänker långsiktigt och utformar sina produkter på ett sådant sätt att de kan demonteras och deras enskilda komponenter kan återanvändas.

Vad är skillnaden mellan detta och dagens återvinning?

Dagens ekonomi bygger på principen om värdeförstöring när det gäller material. Återvinning ändrar inte på det. Det är nedåtgående, kommer sist i produktens livscykel och är helt bortkopplat från tillverkningen. Det beror på att materiell förstöring kostar mindre än materiellt bevarande. Om vi ändrar spelreglerna och ger värde till ändliga resurser kommer företagen att utveckla andra produkter och lösningar. Den bästa återvinnaren är tillverkaren själv.

Vad förväntar du dig av den här förändringen?

En tillverkare bör fortsatt vara i besittning av produkterna och materialen. Då kommer han att göra allt för att se till att hans produkter är hållbara, reparerbara och enkla att demontera. Han kommer att bygga dem på ett sådant sätt att de enkelt kan uppgraderas och inte behöver kastas bort bara för att de inte är kompatibla med uppdaterade produkter eller funktioner. Det kräver en affärsmodell som erbjuder produkter som en tjänst.

Produkter som en tjänst - fungerar det?

Vi har redan testat modellen flera gånger med ett antal företag, till exempel med Philips. Schiphol flygplats i Amsterdam köper inte armaturer från Philips, som ursprungligen planerat, utan belysning. Hela belysningsinfrastrukturen förblir Philips egendom. Men leverantören bär också alla underhållskostnader, inklusive elräkningen. Det är en perfekt lösning för båda parter.

Betyder det att sanitetstillverkare tillhandahåller det kompletta badrummet?

Som ett exempel. Det kan också innebära att vatten- och elkostnader i badrummet är sanitetsföretagets ansvar. Företaget skulle därför ha ett stort intresse av att utveckla vatten- och eleffektiva produkter.

Hur är det med sanitära byggnadsinstallationer? Vem äger byggnaden om rörledningarna förblir sanitetsföretagets egendom och kaklet kakelläggarens?

Naturligtvis fungerar inte denna service-ekonomi som byggnader planeras och konstrueras idag. Men förändring är en del av verksamheten. Kretsloppsekonomin är en modell för hela samhället. Det öppnar upp för nya och framför allt hållbara former av produktion och konsumtion, men det kräver också en annan förståelse för material och därmed nya rättsliga bestämmelser.

Det låter som en lång process...

... och vi har inte tid. Jag tycker inte vi ska vänta. Jag har stor tilltro till ekonomin och dess innovationskraft. Men det måste ses ett värde i materialen och deras besittning och upptäcka fördelar för sig själv. Då kommer det att utvecklas nya svar.

Fakta

Om Thomas Rau

Om Thomas Rau

Thomas Rau är en arkitekt, entreprenör och författare. Hans arkitektkontor RAU Architects i Amsterdam (NL) har specialiserat sig på miljömedvetet byggande sedan 1992. Thomas Rau är nu den obestridda auktoriteten i Nederländerna på hållbart byggande och cirkulärt värdeskapande inom arkitektur.

2016 publicerade Thomas Rau och Sabine Oberhuber boken “Material Matters. Developing business for a circular economy.“