För att kunna erbjuda dig optimal service använder denna webbsida cookies. Mer information finns i vår integritetspolicy .

Stäng

Geberit Sverige

Partnerskap för vatten

GER TILLGÅNG TILL VATTEN

Högt upp i bergen i västra Nepal lever bybor avskilda från resten av världen. Tillgång till rinnande vatten ur en kran och elektricitet är en lyx som många av dem aldrig har upplevt. Vi känner mest till Nepal från illustrerade böcker och dokumentärer. Den färgsprakande och hisnande naturen döljer det faktum att Nepal är ett av världens fattigaste länder. Den 1 mars startade en grupp med 16 Geberit-anställda från de nordiska länderna och Baltikum sin resa mot en av dessa byar för att hjälpa till med vattenförsörjningen. De 16 anställda har valt att arbeta som volontärer i projektet som organiseras av Geberit och den schweiziska utvecklingsorganisationen Helvetas. Vi säger nu grattis till våra kollegor då arbetet är färdigställt och vattentanken är installerad och klar.

En vattenledning till byn

Hittills har byborna varit tvungna att bära vatten från en avlägsen källa till sina hem. För att bespara dem detta mödosamma arbete i framtiden och hjälpa dem att få vatten direkt från kranar utanför sina hem, har Geberits volontärer hjälpt byn att gräva ett dike för den nya vattenledningen från källan till byn. Utrustade med hackor och skyfflar har volontärerna hjälpt byn gräva, installera vattenledningen och bygga en reservoartank. Nu är projektet slutfört och ca 7.500 meter rör är installerade och byggandet av reservoartanken är avslutat.

Bara att ta sig dit har varit en utmaning

Den västnepalesiska byn ligger i ett vackert och mycket avskilt område omgivet av terrasserade fält och orörd natur. Nepaleserna kallar området för "kullarna" men i vilket annat land som helst i världen än Mount Everests hemland, skulle "kullarna" kategoriseras som berg och att bara ta sig dit var en utmaning som krävde mycket förberedelser av Geberit-volontärerna. De reste från Katmandu med inrikesflyg den första delen av resan, åkte buss i 7 timmar, sedan jeep i 4 timmar och sista sträckan gick man till fots till byn.

  • Nepal

Hårt arbete utan moderna verktyg

Rörinstallationer och sanitet är Geberits expertområden. Trots det tog volontärerna inte med sig några moderna verktyg eller förnödenheter till byn och det finns en väldigt bra anledning till det som Camilla Karlsson, gruppledare för resenärerna förklarar: ”Erfarenhet från liknande projekt visar att det är extremt viktigt att vi inte bara tar med moderna verktyg och installerar allting. Om vi gjorde det skulle försörjningsledningen bara fungera tills något går sönder. Vi har därför användt lokala verktyg och resurser. På så sätt stöttar vi den lokala ekonomin genom att köpa deras produkter och det är möjligt för byn att få tag på reservdelar och support om något går sönder. Vi har tagit med vår kunskap och delat med oss av den och utbildat byborna så mycket vi kunnat under vår vistelse så att de förhoppningsvis kan använda denna kunskap till att bygga vattenledningar till närliggande byar”, avslutar Camilla.

Stöttar den schweiziska utvecklingsorganisationen Helvetas

Den schweiziska organisationen Helvetas har den mänskliga rättigheten till vatten och sanitet som ett nav i sitt arbete. Geberit är experter inom vatten och sanitet vilket gör samarbetet helt naturligt. Geberit har stöttat Helvetas och deras vattenprojekt i nästan ett decennium. Det är första gången som Geberit skickar personal från Norden och Baltikum.