Badrumsbelysning | geberit.se

Bra badrumsbelysning Skapa den perfekta belysningen i badrummet

Badrummet är den första anhalten på morgonen och den sista på kvällen innan du går till sängs. Ett badrum med en hemtrevlig atmosfär är det bästa sättet att få en bra start på dagen och en avkopplande stund på kvällen. Här har badrumsbelysningen en viktig roll. Vår guide kan hjälpa dig att hitta rätt belysning för ditt badrum.

Belysning – vad betyder kelvin, Ra, lumen och lux?

Belysning är en viktig del av inredningen och kan ha en betydande inverkan på atmosfären och stämningen i ett rum. Färgtemperatur, färgåtergivning, ljusstyrka och belysningsstyrka spelar alla en viktig roll.

Illustration av färgtemperatur med olika kelvin-värden (© iStock.com/SuriyaKK)

Färgtemperatur (kelvin) – hur varmt eller kallt ljuset är

Färgtemperaturen definierar hur ljusets färg uppfattas. Den anger hur varmt eller kallt ljuset uppfattas och mäts i kelvin (K). Ju högre kelvinvärde, desto kallare ljus (blåaktigt). Samtidigt uppfattas lägre kelvinvärden som ett varmare ljus (gulaktigt). Till exempel har konventionella glödlampor en färgtemperatur på cirka 2 700 K, vilket gör att de uppfattas varmare och med en gulaktig ton. Däremot har dagsljuset en färgtemperatur på mellan 5 000 och 6 500 K och uppfattas svalare med en blåaktig ton.

Olika belysningsnivåer i badrummet med Geberit ComfortLight (© Geberit)

Generellt görs en differentiering mellan olika kategorier av vitt ljus:

  • Varmvit har en färgtemperatur under 3 300 K och genererar en varm och hemtrevlig belysning. Det används ofta i vardagsrum, sovrum eller korridorer.
  • Neutral vit eller universalvit har en färgtemperatur på mellan 3 300 och 5 300 K och genererar ett behagligt fullt ljus som används i arbetsområden som kontor, skolor och bibliotek.
  • Kall vit eller dagsljus vit har en färgtemperatur på över 5 300 K och genererar ett kallt, blåaktigt ljus som ofta används i operationssalar, laboratorier, industrianläggningar och andra platser där det är viktigt med starkt ljus.

Färgåtergivning (Ra värde)

Färgåtergivning avser hur naturligt färgerna på objekt ser ut under vissa ljusförhållanden. I badrummet är detta särskilt viktigt när man tittar i spegeln för att visa naturliga hud- och hårtoner och färgen på kläder eller smink.

Detta representeras av Ra-värdet, även känt som CRI (Colour Rendering Index). På en skala från 0 till 100 anger den hur exakt en ljuskälla återger föremålens färger jämfört med naturligt dagsljus. Ju högre värde, desto närmare originalet är de återgivna färgerna. Ett Ra-värde på 100 motsvarar färgåtergivning som uppnås med naturligt dagsljus. Vid lägre Ra-värden ser färgerna förvrängda eller förändrade ut. Sammantaget bidrar en hög färgåtergivning till att skapa en naturlig och trevlig atmosfär i rummet.

Vårt tips: Värden på 80 Ra och högre är en bra referenspunkt för inredning. I badrummet rekommenderas ett värde över 90 Ra för naturlig återgivning av hudtoner.

Illustrationen visar hur ljus reflekteras från ytor och uppfattas av det mänskliga ögat (© Tribecraft).

Ljusstyrka (lumen)

Lumenvärdet (lm) anger hur stark en ljuskälla är. Ju högre lumenvärde, desto ljusare ljus.

Belysningsstyrka (lux)

Belysningsstyrkan definierar hur mycket ljus som faller på en viss yta på ett visst avstånd från ljuskällan och mäts i lux (lx). Ju högre luxvärde, desto ljusare och intensivare belysning på respektive yta. Luxvärdet är viktigt för att belysningen i ett rum ska vara tillräckligt ljus och behaglig mot ögonen.

Vårt tips: Belysning påverkas av de omgivande väggarnas struktur och färg. När det är möjligt, titta alltid på en belysningslösning i ett realistiskt sammanhang med lämplig badrumsstorlek, väggfärg och material.

Tips för optimal belysning i badrummet

Tips 1: Direkt och indirekt belysning

Inredningsarkitekter försöker alltid hitta en bra balans mellan direkt och indirekt belysning i badrummet.

  • Direkt belysning: Lampor med fokuserad ljusstråle genererar direkt belysning. Detta främjar skuggbildning och resulterar i en naturlig livlighet (om den kommer ovanifrån). Direkt belysning genererar också större kontraster och kan ge ofördelaktiga skuggor.
  • Diffus belysning: Diffus eller dunkel belysning uppstår när en ljusstråle filtreras eller sprids av en skärm eller skugga.
  • Indirekt belysning: Vid indirekt belysning reflekteras ljuskällan av ett föremål eller en vägg. Både diffus och indirekt belysning fördelar ljuset jämnare, men ger en svag belysning när den används separat.

Tips 2: Kombinera mellan fem och sju ljuskällor

En kombination av flera ljuskällor rekommenderas för att skapa balanserad belysning för olika aktiviteter. Hur många beror på rummets storlek, typ och intensitet av önskad belysning och individuella krav.

Inredningsprofilen Frida Ramstedt myntade “5 till 7-regeln“ avseende belysning. Hon anser att varje rum ska ha mellan fem och sju ljuskällor, vissa rekommenderar till och med upp till nio. Ett annat av Fridas tips är att använda ljus från olika kategorier.

I badrummet rekommenderas en kombination av följande belysningstyper:

  • Fullt ljus: Sprider ljus runt hela rummet från exempelvis taklampor, badrumsspegel med belysning eller spegelskåp med belysning.
  • Möbelljus: Framhäver intressanta element och skapar en mysig atmosfär, exempelvis belysning av hyllor eller belysning under möbler.
  • Atmosfäriskt ljus: Används främst för dekorativa ändamål, exempelvis spotlight riktade mot ett föremål.
  • Utrustningsljus: Sanitetsprodukter med integrerade ljuskällor som erbjuder ytterligare funktioner, till exempel spolplattor med orienteringsljus som aktiveras så snart någon närmar sig toaletten.
Grapfik som visar de olika ljuszonerna i badrummet på WC, möbler och dusch (© Tribcraft)

Ytterligare ljuskällor i badrummet:

  • Belysning i möbelinredningen, exempelvis lådljus
  • Upplyst förstoringsspegel
  • Indikeringsbelysning som visar enhetens status

I bilden lyser rummet och spegelbilden optimalt tack vare kombinationen av direkt och indirekt belysning. Spegelskåpet med belysning används som huvudljus. En badrumsspegel med belysning fungerar också. Nischljus i spegelskåpet och duschen belyser elegant de utrymmena. Den diskreta belysningen på spolplattan och under toaletten och badrumsmöblerna bidrar också till den hemtrevliga atmosfären.

Geberits lösningar för en harmonisk badrumsbelysning

Badrumsbelysning från Geberit kombinerar olika ljuskällor för att skapa en harmonisk belysning och optimal belysning för din dagliga rutin.

Fördelar Geberit ComfortLight:

  • Badrumsmöbler och andra badrumsprodukter med Geberit ComfortLight ger en perfekt belysning för alla tider på dygnet.
  • Justerbar ljusstyrka skapar en mysig atmosfär i badrummet.
  • De anslutna ljuskällorna kan styras samtidigt och koordineras med bara en knapptryckning.

Naturliga ljusstämningar med ComfortLight

Ljus har en betydande inverkan på vårt välbefinnande. Vitt, starkt ljus väcker oss, medan dämpat, varmt ljus har en avslappnande effekt. Sanitetsprodukter och badrumsmöbler med Geberit ComfortLight samordnar färgtemperatur och ljusstyrka: vid dimning blir starkt ljus automatiskt kallare och dämpat ljus blir varmare. Mer information om Geberit ComfortLight.

Upptäck möjligheterna med Geberit ComfortLight

Man and woman in perfectly lit bathroom with Geberit ONE bathroom furniture and ceramic appliances (© Geberit)
Välj en informationspunkt i bilden

Vad ska jag tänka på när det kommer till belysning i badrummet? Expert tipsar

Ljusexpert Andreas Janser i ljuslaboratoriet på Geberits huvudkontor i Rapperswil-Jona, Schweitz (© Geberit)

Produktchefen och kvalificerade elektrikern Andreas Janser spelade en viktig roll i utvecklingen av belysningskonceptet Geberit ComfortLight. Han och hans kollegor arbetade hårt för att uppnå optimal badrumsbelysning i ljuslaboratoriet på Geberits huvudkontor, som är utrustat med flyttbara väggar och tak, badrumsmöbler och glasväggar. Här ger han några tips om badrumsbelysning.

Nyhetsbrev Registrera dig nu

Alltid uppdaterad


Vårt nyhetsbrev ger dig insikter och tips om hur ditt badrum kan förenkla din vardag.

Produkter för mer komfort i badrummet