Badrumsdörren

Den genomsnittliga golvytan i lägenheter i Europa är mellan 4 och 7 kvadratmeter och ytan är mycket mindre för gästtoaletter. När utrymmet är så litet redan från början, är det viktigt att hitta platsbesparande lösningar, även när man ska välja dörr.

Badrumsdörr som öppnas inåt
Badrumsdörr som öppnas utåt
En dörr som öppnas utåt sparar plats i badrummet

Sätt att spara plats

I många fall vinns nog mest yta genom att hitta den perfekta platsen att placera badrumsdörren. Dörren ska alltid vara minst 90 cm bred för att göra badrummet åtkomligt med rullstol om behov skulle uppstå. Om dörren öppnas inåt i badrummet, vilket är väldigt ovanligt i Sverige men vanligt i övriga Europa, tar den upp i princip en kvadratmeter bara för öppning och stängning. Denna yta frigörs om dörren öppnas utåt. En alternativ lösning är en skjutdörr om varken inåtgående eller utåtgående dörr är ett bra alternativ.

En fråga om säkerhet

Det finns flera fördelar med en badrumsdörr som öppnas utåt, förutom att den sparar plats. Säkerhet – om du halkar och landar illa i badrummet, kanske du inte kan flytta dig, eller till och med ligger medvetslös på golvet. Om du ligger orörlig innanför dörren kan inte de personer som vill komma in och hjälpa dig öppna dörren om den öppnas inåt. Om den istället öppnas utåt kan du snabbt få hjälp – förutsatt att dörren går att låsa upp utifrån vid nödsituationer.

Enklare städning

En annan fördel med en dörr som öppnas utåt är att badrummet blir enklare att städa. När dörren är ur vägen är väggar och särskilt golvet lättåtkomligt. Och slutligen några ord om kvaliteten på dörren. Badrum är väldigt intima platser – ju mindre ljud som hörs ut från badrummet, desto bekvämare känner du dig när du är där inne. Det är därför en god idé att installera en badrumsdörr av hög kvalitet.

Mer verktyg för dig Få inspiration på vägen till ditt nya badrum

Nyhetsbrev


Vårt nyhetsbrev ger dig intressanta insikter och värdefulla tips om hur ditt badrum kan förgylla och förenkla din vardag.

Inspirationsverktyg


Få nya idéer och upptäck användbara funktioner i det moderna badrummet, välj vad du gillar och vad som är viktigt för dig. I bara några steg kan du sätta ihop produkterna till ditt drömbadrum.

Alltid uppdaterad

Fyra bilder från Geberit Tips & Tricks

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så att du inte missar några nyheter, evenemang eller tips för badrummet. Håll dig uppdaterad med de senaste produkterna, viktiga datum för din kalender och mer information om renlighet, optimering av utrymme, komfort, design, användarvänlighet och tillgänglighet i badrummet.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Vilket badrum är rätt för dig?

Exakt vilka behov har du? Är det utrymme, renhet eller design som är viktigast för dig? Vill du ha användarvänliga produkter? Föredrar du den extra komfort som exempelvis Geberit AquaClean duschtoalett ger? Eller vill du ha en universell design? Oavsett vilket så förenklar våra badrumslösningar dina dagliga rutiner.

Mer utrymme i badrummet
En högre nivå av renhet i badrummet
Mer funktionell design i badrummet
Mer komfort i badrummet
Ökad tillgänglighet i badrummet
Mer användarvänligt badrum